Ne keltsünk pánikot Vereknyén és környékén, a tárca intenzíven dolgozik

Az utóbbi hónapokban egyre hevesebb vita bontakozott ki a vereknyei veszélyeshulladék-lerakó és annak az emberek életére gyakorolt hatásáról. Azok életére, akik a közvetlen közelében vagy a szennyezett talajvíz hatósugarában élnek. Maga a vita egyrészt örömmel tölt el, másrészt meggyőződésem, hogy meg kell húzni a határt. Értem, hogy a kérdés különösen vonzóvá vált a megyefőnök- és megyei képviselőjelöltek számára. Az sem lep meg, hogy a környezetvédelmi tárca vált fő célpontjukká.

A minisztérium tétlenségéről terjengő rémhírek margójára néhány megjegyzés.  A tárca dolgozik, mégpedig intenzíven. Kutak segítségével rendszeresen ellenőrizzük a talajvíz állapotát. Összesen 18 monitoring-kút áll rendelkezésünkre. A belőlük nyert mintáknak köszönhetően a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet pontosan ismeri a talajvíz összetételét. Vagyis azét a vízét, amely a kutakban is található. A teszteredményeket megküldjük azon települések önkormányzatainak és lakóinak, ahol a méréseket végezték. Ezt legutóbb májusban tettük meg.

Ennek kapcsán hangúlyoznom kell, úgy döntöttünk, fokozzuk a nyilvánosság tájékoztatását a vereknyei lerakattal kapcsolatban. Tegnap, azaz 2017. július 12-én, elindítottuk weboldalunk speciális, a vereknyei lerakóval foglalkozó aloldalát. A www.minzp.sk/vrakuna címen megtalálnak minden információt, melyek segítenek objektív képet alkotni a témáról. Egyúttal kifejezetten a lakók tájékoztatásának céljából egy e-mail címet is létrehoztunk vrakuna@enviro.gov.sk. Kérdéseikre igyekezni fogunk kimerítő válaszokat adni. Ezzel egyidőben növeljük az ellenőrzések számát és kérni fogjuk a vízminőség állapotának felmérését a kutakban is.

Szeretném biztosítani a vereknyeieket és a környező városrészek lakóit, hogy mellettük állunk és következetesen dolgozunk környezetük problémájának megoldásán. Jelenleg zajlik a lerakó szanálására kiírt közbeszerzési eljárás. A lerakatot kapszulába zárva izoláljuk, ami bevett módszer a világon. Hasonló módon ártalmatlanítottak már hulladéktelepet Ausztriában, az USA-ban, Csehországban, Nagy Britanniában és másutt. A projekt része a talajvíz megtisztítása is. Idővel tehát csökkenni fog a méreganyagok mennyisége a lerakó térségében. Feltételezzük, hogy belátható időn belül megtaláljuk a módját a lerakaton elhelyezett vegyi anyagok feldolgozásának és felhasználásának. A szigetelést jövőre kezdjük.

Nem vagyok elégedett a vereknyei talajvíz állapotával. Nem kívánt, veszélyes lerakatot örököltünk a szocializmusból. Évekig csak halogatták a probléma megoldását, de nem történt semmi.  Ennek ellenére örülök annak, hogy az utóbbi alig egy évben többet sikerült tennünk, mint az elmúlt 20 évben összesen. Sok szájhősnek ez nem elég. Én viszont nem vagyok hajlandó politikát vinni a környezetvédelemmel összefüggő kérdésekben Ez nem üzlet, ez a saját és gyerekeink védelme. A pánikkeltés és az eljárás megkérdőjelezése pedig a kármentesítés egész folyamatát késeltetheti.

Megosztás: