Ravasz: Az óvoda az első és megkerülhetetlen lépés

Az utóbbi időben a vád, hogy egy megoldás „nem rendszerszintű”, egyre gyakrabban jelenik meg egyes pártok és politikusok kommunikációjában. A napokban ezt a jelzőt a hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatására irányuló javaslat is megkapta. Pedig ezt a lépést így csak olyan valaki értékelheti, aki semmilyen formában nem érti és nem ismeri a mélyszegénységben élő gyermekek helyzetét a gyakorlatban.

A korai gyermeknevelés és óvodáztatás haszna a gyermekek számára megkérdőjelezhetetlen. Ezt tartják nem csak a kutatók és a tanulmányok, de főként az óvodákban és iskolákban dolgozó pedagógusok. A gyermekek számára, és különösen a nehéz helyzetben felnövő gyermekek számára, az óvoda tényleg nagyon sokat jelent. Egy olyan közegbe kerülnek, ahol anélkül ismerhetik meg az iskolarendszer működését, hogy teljesítési kényszerben lennének. Új barátságokat köthetnek és megismerhetik a társadalmi elvárásokat, szokásokat. 

Ha bevezetésre kerül a kötelező óvodáztatás, a szülők számára még mindig rendelkezésre fog állni a választás szabadsága. Nem csak az intézmény tekintetében, hanem abban is, hogy igény szerint gyermekeiket alternatív nevelésben is részesíthetik, ha létre tudják hozni a méltó körülményeket. Nem tudom elképzelni, milyen módon árthat a gyerekeknek az, ha megtanulják, hogy kell társas lényként élni, hogyan tudnak kapcsolatokat építeni új barátokkal, iskolatársakkal, később kollégákkal.

A nem roma gyermekek többsége egyébként is jár óvodába – akik nem, azok többnyire a helyhiány miatt nem. Éppen ezért javaslatunk azzal is számol, hogy új óvodai kapacitásokat építünk, és hogy felhasználjuk az iskolákban rendelkezésre álló szabad kapacitásokat. Ezzel is mindenki nyer.

Valóban léteznek olyan közösségi központok, amelyek üresen állnak. Ennyiben igaza van Mirka Szitovának (KDH). Azonban ezek azért üresek, mert a települések nem találtak a mai szigorú törvény betűjének megfelelő szakképzettségű vezetőt. Ezt a problémát az ősszel már meg is oldottuk a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosításával, amely január elsejével lép életbe, és enyhít a kritériumokon. Itt a lehetőség tehát, hogy a ma nem működő központok is elkezdjék a munkát. Egy újabb eset, ahol üres szavak helyett a tetteken van a hangsúly.

Az óvodalátogatás kulcsfontosságú a gyermekek számára, és hosszú évek óta beszélünk arról, mi mindenben segíthetne. Mostanra (végre!) megteremtettük a lehetőséget arra, hogy közösen be is vezessük a kötelező óvodáztatást. Éppen ezért nem méltó, hogy ezt a témát egyesek politikai pontszerzésre próbálják kihasználni. Annál is inkább, mert nem pazarolhatunk el egy újabb generációnyi gyereket egy alulteljesítő iskolarendszerben.

 

Megosztás: